Functionele Training

Het nut van trainen

Om de levensbelangrijke voordelen van lichaamsbeweging te ondervinden, moeten we al onze lichaamsfuncties op een integrale manier gebruiken. Lichaamstraining heeft niet alleen invloed op de spieren, maar ook op ons cardiovasculair, zenuw, en hormonaal stelsel.

Andere, meer traditionele vormen van fitnesstraining, zijn ontwikkeld om enkele, bepaalde delen van het lichaam te ontwikkelen. Zo werd machinegewichttraining ontwikkeld om bepaalde spieren te isoleren, maar op die manier zal de synergie van het lichaam nooit bereikt worden.

Functionele training zorgt er daarentegen voor dat men de dag kan doorkomen zonder de ongemakken die teweeggebracht kunnen worden door dagelijkse activiteiten zoals wandelen, vooroverbuigen, heffen en trappen lopen, zonder pijn of ongemak.

Evenwicht, houding, kracht en coördinatie zijn de basiscomponenten van Functionele training die het mogelijk maken om door het leven te gaan op een zo onafhankelijk mogelijke manier. Functionele training zorgt ervoor dat die basiscomponenten in evenwicht blijven.

Spierkracht piekt rond het 25ste levensjaar, blijft op hetzelfde niveau tussen 35 en 40, daarna gaat het pijlsnel naar beneden, met een totaal verlies van 25% op het 65ste levensjaar. Dit krachtverlies beïnvloedt geleidelijk aan het dagelijkse leven. Spierkracht wordt al enorm verbeterd na 8 weken van weerstand/functionele training. Sterkere spieren ondersteunen verder de functionaliteit door het stabiliseren van gewrichten, het terugschroeven van het risico op vallen en het verbeteren van het evenwicht en de coördinatie.

Ouderdom brengt ook een geleidelijke verlaging van het calciumgehalte in de botten teweeg, waardoor osteoporose optreedt. Bij vrouwen komt deze aandoening gemakkelijker voor door hormonale veranderingen en een lagere calcium en proteïnen inname. Regelmatig uitgevoerde gewichtsgeladen oefeningen, maken het mogelijk dat proces van mineraalverlies in de botten te doen vertragen en soms zelfs stop te zetten.

Voor diegenen die gewicht willen verliezen, kan functionele training een ideaal alternatief zijn omdat tijdens zo’n training meerdere spieren worden gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is training op een stabiliteitsbal. Terwijl je oefent op de bal, activeer je je diepe stabiliserende spieren in de pelvis, in de heup en in de buik. Dankzij de verhoogde adrenaline productie en spieractiviteit, zal het lichaam meer vet verbruiken.

Het is ook algemeen bekend dat beweging ons tegen verschillende cardiovasculaire en chronische ziektes kan beschermen. Nog belangrijker is dat de biologische leeftijd tot 20 jaar kan worden teruggedrongen, als beweging een meer actievere levensstijl met zich meebrengt. De levensverwachting wordt verhoogd, ouderdomskwalen worden gedeeltelijk of geheel afgeremd en er is een enorme vooruitgang in de levenskwaliteit.

Beweging is heel belangrijk om gezond te leven en functionele training is een veilige en uiterst doeltreffende manier om actief te blijven.

(Fit voor het dagelijkse leven, Max Icardi, BSc. Hons. Sports Medicine)

Wij zijn ons steeds meer bewust van het belang van een gezond lichaam. Je kunt geen krant of blad openslaan of er zijn nieuwe onderzoeksresultaten te lezen over de invloed van beweging en sport op het functioneren van lichaam en geest.

De oude Grieken wisten het al en leefden daar ook naar, maar in onze drukke maatschappij blijkt het soms moeilijk om die kennis en onze goede voornemens om te zetten in actie en resultaat: verbeterde conditie, er beter uitzien, je beter voelen en herstel van blessures.

Balans is het toverwoord. In voeding, beweging en rust. Wil je optimaal functioneren en je lichaam en geest weer in balans brengen? Jouw doel is dichterbij dan je denkt.

Investering in training is investeren in gezondheid, wellness en mentale en fysieke energie.

Renate helpt jou graag je doelen te realiseren. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat wil jij toch ook?

Heb je interesse in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of heb je vragen, neem dan gerust contact op.

Maak vandaag nog een afspraak!